En dag, da det var regnvejr, og vejene var glatte, var jeg på vej hjem fra arbejde. Jeg cykler altid. Når det sner eller regner eller er godt vejr. Det betyder intet for mig. De få km, jeg har på arbejde, kan jeg sagtens klare på cykel. Men den dag kørte jeg på cykelstien, som jeg plejer. Jeg lagde ikke mærke til, at der var et hul, og jeg væltede. Jeg brækkede min skulder og slog hovedet. Jeg måtte ligge på hospitalet i nogle dage, inden jeg kunne komme hjem. Lige nu er jeg blevet sygemeldt i nogle uger. På mit job er de rare. De har fundet en vikar for mig i den tid, jeg er væk, men jeg kommer ikke til at mærke noget rent økonomisk. De var også rigtigt søde til at besøge mig, mens jeg lå på hospitalet.

Advokat i Aalborg

Men én af dem mente, at jeg ville kunne få offererstatning. Det var en ulykke. Han mente faktisk, at jeg burde lægge sag an mod kommunen, som ikke har vedligeholdt cykelstien. Hullet er jo fremkommet efter rigtig meget regn. De har da pligt til at holde offentlige gader og veje ved lige, så borgerne ikke kommer til skade. Fx som ved ulykker, som den, jeg havde.
Han gav mig en liste over advokater i Aalborg, som jeg kunne kontakte, hvis jeg ville sagsøge. ”Det er en ilter kollega, jeg har”, tænkte jeg, ”måske lidt af en paragrafrytter?”

Offererstatninger

Jeg havde egentlig ikke tænkt i banen omkring offererstatninger og den slags. Min kollega fik da sat nogle tanker i gang hos mig. Lige den dag, da han besøgte mig på hospitalet og fik givet mig den liste over advokaterne, havde jeg lidt hovedpine og orkede ikke at tænke mere over det.
Men nu kører det rundt i hovedet på mig. Skal, og kan jeg søge om offererstatning, bare fordi jeg væltede med min cykel og var uheldig? Er det virkelig kommunens fejl, at jeg brækkede skulderen og fik en slem hjernerystelse? (Jeg havde oven i købet hjelm på.) Magter jeg at slås med kommunen? Aalborg er jo en stor kommune. Hvad koster en advokat?
Spørgsmålene er mange, og jeg bliver bare forvirret. Har hovedpine igen. Jeg er ved at blive irriteret over at ligge her på hospitalet. Jeg vil bare hjem til min familie.

Jeg har talt lidt med min kone om det her med offererstatning og kommunen. Hun giver faktisk min kollega ret. For det første er det kommunens pligt at vedligeholde vejene. For det andet er det uansvarligt, at huller i gader og fortove foranlediger ulykker. De burde reparere den slags. Havde jeg ikke haft hjelm på, kunne det have været en endnu værre ulykke. Hun synes, at jeg lige skulle tænke over det. Og jo mere jeg tænker over det, desto mere må jeg give hende ret. Havde jeg ikke haft hjelm på, kunne faldet faktisk have kostet mig mit liv eller min arbejdsevne fremover. Sygeplejersken viste mig hjelmen, efter jeg vågnede op. Den var fuldkommen smadret. Det må have været et voldsomt styrt.

Disclaimer