Et solcelleanlæg kan omdanne solens lys til elektricitet – og endda på en effektiv og meget miljøvenlig måde. Solcelleanlæg er nemlig grøn energi, der kan give dig overskud på din elregning. Prisen på solcelleanlæg er faldet meget igennem de sidste 20-30 år – og det er nu billigere end nogensinde.
- Du kan også overveje at få monteret en varmepumpe (læs mere på Bedste-varmepumpe.dk guiden)
- Du kan også overveje at få monteret et jordvarmeanlæg (læs mere på Jordvarmeanlæg.dk guiden)
Der findes som udgangspunkt to forskellige typer af solceller, som forhandles herhjemme i Danmark. De kaldes henholdsvis mono- og polykrystallinske solceller. Begge typer af solceller er lavet af silicium – men har forskellige karakteristika. Monokrystallinske solceller har typisk en højere virkningsgrad, og er derfor også den dyreste af de to. Monokrystallinske solceller har en blank, sort overflade. Polykrystallinske solceller har typisk en lavere virkningsgrad – og overfladen er blålig samt ’levende’.
Hvis du overvejer at investere i et solcelleanlæg, så er det interessant for dig at vide, hvordan det forholder sig med de nye regler for solcelleanlæg. Det kan du læse mere om i denne artikel.
Nye regler for solcelleanlæg
Den 20. november 2012 blev der fremsat et nyt lovforslag, der har ændret reglerne for solcelleanlæg. Det betyder endvidere, at lovforslaget er trådt i kraft fra den dag, lovforslaget er fremsat. Det betyder altså, at de nye regler gælder for alle solcelleanlæg, der er købt efter den 19. november.
Det er dog muligt, at de gamle regler stadigvæk gælder for dig. De gamle regler gælder, såfremt at du har indgået en aftale om anlægget før 19. november 2012. Derudover skal dit netselskab have modtaget en anmeldelse inden d. 20. november – og dit solcelleanlæg skal være monteret inden d. 20. maj 2013.
Hvis de gamle regler gælder for dig, så kan du afregne efter den gamle ordning frem til år 2032.
Disse regler gælder for nye anlæg
Hvis du har investeret i et solcelleanlæg for nyligt – eller overveje at investere i et nyt anlæg, så gælder de nye afregningsregler for dig. De nye regler kaldes for timebaseret netto-ordning – og modsat tidligere, så kan du kun spare din producerede el op i en time. Derimod er der ikke længere en grænse på 6 kW på solcelleanlæg, hvorfor det nu er muligt, at bygge anlæg på helt op til 400 kW. Det er således også meningen, at flere virksomheder skal få lyst til at investere i solceller.
Den nye netto-ordning betyder, at du skal anvende den strøm, som dit anlæg producerer, medens det produceres. Hvis du ikke får brugt hele produktionen, så kan du sælge elektriciteten til 1,30 øre per kWh. Omvendt skal du betale for det ekstra strøm, du har brugt, som ikke er blevet dækket af dit solcelleanlæg.
Du kan flytte rundt på elforbrug
Den nye ordning gør det fordelagtigt at flytte dine praktiske gøremål frem på dagen – hvor produktionen af elektricitet er størst. Du kan derfor med fordel vaske tøj og støvsuge medens solen skinner.
Der er stadigvæk rigtigt mange penge at spare ved at investere i et solcelleanlæg – og du skal huske på, at den el dit anlæg producerer, er penge sparet på din elregning. Og penge sparet, er penge tjent. Som man siger.
Det kan virkelig godt betale sig, at holde øje med sit el-forbrug. Evt. kan man kontakte flere leverandører af strøm, for at se, hvor man kan købe det billigst. Eller benytte det gode råd med et solcelleanlæg. Der er mange penge at spare, hvis man vil gøre en indsats! 🙂